22 septembrie 2013

duminică, septembrie 22, 2013
În ultimii trei ani și jumătate, după ce Apple a lovit piața cu primul său iPad, am văzut cum zeci de producători se înghesuie să prindă o felie din tortul reprezentat de piața tabletelor. Creșterea acestui segment a fost atât de rapidă, încât unii analiști au stabilit că anul acesta vânzările de tablete vor depăși vânzările de laptopuri. Oricum ar fi, nu există niciun dubiu că tabletele sunt aici pentru a rămâne.

Înainte de a trece în revistă propunerile de cumpărare, este bine să citiți și următoarele considerații:
    Am nevoie de o tabletă?
      Tabletele nu reprezintă încă o necesitate stringentă. Chiar și în următorii câțiva ani de acum încolo, acestea nu vor putea înlocui nici computerele, nici telefoanele mobile. Cu toate că tabletele pot executa sarcini de productivitate, ele nu vor fi capabile să atingă performanțele pe care le oferă sistemul de operare de pe un PC. În comparație cu laptopurile și telefoanele, tabletele au avantajul de a oferi o modalitate mai portabilă și mai confortabilă pentru verificarea și trimiterea e-mail-urilor, pentru navigarea pe Internet, pentru videochat, pentru rularea de filme și muzică, ori pentru a juca jocuri (la fel ca pe un laptop, însă beneficiind de un ecran mai mare decât cel oferit de un smartphone). Tabletele ar trebui privite ca un instrument care ajută la consumul multimedia, nu ca un instrument de productivitate. În măsura în care doriți un instrument care să vă ajute în munca de zi cu zi, ar trebui să vă îndreptați privirea către o tabletă care rulează Windows 8, dar, totodată, trebuie să fiți pregătiți să plătiți prețul unui laptop.
        Sistemul de operare 
          Atunci când optați pentru o tabletă anume, trebuie să acceptați faptul că veți alege între o tabără sau alta. În momentul de față, pe piață există doi concurenți mari: pe de o parte Apple cu ale sale iPad și iPad Mini, iar de cealaltă parte Android cu numeroasele sale alternative hardware (Asus, Acer, Amazon, Barnes & Noble, Google, Samsung ș.a.). 
          Gneralizând puțin, forța de pentrare a iOS-ului, sistemul de operare oferit de Apple pe iPad și iPad Mini, se bazează pe două atuuri: 1. este foarte curat și intuitiv; 2. mulțimea de aplicații pentru iPad (probabil peste 375.000) accesibile din App Store funcționează, cu foarte puține excepții, constant. 
          Cu sistemul de operare de la Google, Android, povestea este mai complicată. Pe lângă faptul că hardware-ul este realizat de mai mulți producători, există și versiuni diferite de Android, ceea ce poate să introducă o stare de confuzie. Cea mai recentă versiune, Android 4.3 (Jelly Bean), este și cea mai bună de până acum, este rapidă și oferă o navigare web cursivă, vine cu opțiuni de configurare multiple, cu un sistem de notificare remarcabil și cu aplicații Google integrate (de exemplu: Gmail, Google Maps sau Google Talk pentru videochat). Ultima versiune a sistemului de operare Android adaugă, de asemenea, suport pentru mai multe conturi de utilizator, astfel încât puteți partaja tableta cu un prieten sau cu un membru al familiei, o caracteristică utilă, care lipsește pe tabletele Apple. O singură problemă: în momentul de față, Android 4.3 poate fi găsit doar pe tabletele Google Nexus, precum și la un mic număr de alți producători.
          Recent, și Microsoft a intrat în această cursă cu Surface, o tabletă care rulează Windows RT, o versiune redusă de Windows 8 și compatibilă cu dispozitivele mobile cu procesoare ARM. Există, de asemenea, tablete bazate pe RT și de la Asus, Dell sau Lenovo, dar, în general, platforma nu a luat un avânt notabil, unele companii precum HP și Samsung anulându-și modelele WindowsRT pentru a se concentra pe versiuni cu Android sau cu Windows 8 (pentru platformele cu Intel Atom). 
            Ecosistemul
              Valoarea unei tablete crește odată cu diversitatea și calitatea aplicațiilor disponibile. Actualmente, dacă doriți indiferent care aplicație oferită de o terță parte, nimic nu se poate compara cu ecosistemul conceput de Apple pentru iPad. App Store, care are peste 375 000 de aplicații pentru iPad - toate verificate de Apple, oferă o selecție completă și include orice aplicație populară la care vă puteți gândi. Așadar, în cazul în care o gamă largă de aplicații care arată bine și funcționează la fel de bine pe o tabletă reprezintă prioritatea voastră principală, Apple este cel mai bun pariu.
              În ultimul an, și platforma Android a înregistrat progrese în ceea ce privește ecosistemul propriu, numărul dezvoltatorilor și calitatea aplicațiilor fiind în creștere, dar chiar și așa este departe de oferta Apple. Este greu de stabilit cu exactitate câte aplicații optimizate pentru tabletele cu Android sunt disponibile, dar este mult mai probabil să fie de ordinul miilor decât al sutelor de mii. De asemenea, există aplicații pentru telefoanele cu Android care arată decent pe o tabletă de 7 inch, însă nu și pe una de 9 sau de 10 inch. 
                Dimensiunea ecranului, greutatea și spațiul de stocare
                  Probabil că acest considerent este un pic prea evident, însă dimensiunea ecranului și capacitatea reală de stocare sunt două aspecte importante, care nu trebuie neglijate atunci când doriți să achiziționați o tabletă. Haideți să disecăm o țâră subiectul. 
                  Atunci când auziți sintagma ”tabletă de 7 inch” sau ”tabletă de 10 inch”, trebuie să înțelegeți că aceasta se referă la dimensiunea ecranului, măsurată pe diagonală, și nu la dimensiunea tabletei în sine. Astfel, tabletele de 7 inch sunt considerate cu ecran mic, în vreme ce tabletele de la 8.9 la 10 inch sunt considerate cu ecran mare. iPad-urile Apple, Google Nexus, Amazon Kindle sunt oferite atât în versiuni cu ecran mic, cât și în variante cu ecran mare. Există producători, precum Samsung, care doresc să întâmpine consumatorii cu mai multe opțiuni, așa că oferă tablete cu ecrane cu diagonale diferite (7.0, 7.7, 8.0, 8.9, 10.1 inch). Și rezoluția ecranului este importantă, mai ales pentru citirea de cărți și pentru navigarea pe Internet. O imagine luminoasă și clară este cheia. În momentul de față, Google Nexus 10, cu rezoluția sa de 2560x1600 pixeli, oferă, teoretic, cea mai clară imagine. Nici iPad 4 Retina nu este mai prejos. Pentru modelele de 7”, Nexus 7 este de referință. 
                  Greutatea este avantajul evident al unei tablete în comparație cu un laptop. Totuși, nu trebuie să ne așteptăm ca o tabletă să fie la fel de ușoară ca un telefon mobil, acest fapt fiind valabil și pentru dispozitivele cu ecrane mici. După o plimbare de 30 de minute cu mijloacele de transport în comun, timp în care ați ținut cu o singură mână o tabletă, este foarte posibil ca mâna să obosească. Unele tablete vor putea fi ținute în buzunar, mai ales dacă este vorba despre un buzunar foarte încăpător.
                  Stocarea ”în cloud” este o opțiune pentru multe tablete, însă atunci când vine vorba de stocare internă, mai mult este întotdeauna mai bine. Aplicațiile, muzica preferată, filmele și galeriile foto îndrăgite pot ocupa o mulțime de spațiu. În momentul de față, spațiul de depozitare oferit de unii producători de tablete ajunge la 128 GB memorie flash, însă cele mai multe oferă ca stocare standard 16, 32 sau 64 GB de memorie flash. Modelele care au capacități de stocare mari, combinate cu alte servicii, cum ar fi 3G sau 4G, pot ajunge să coste cât un laptop cu funcții complexe. Câteva tablete cu Android sunt dotate cu sloturi microSD pentru carduri de memorie, fapt care permite extinderea spațiul de stocare standard.
                     Conectivitate Wi-Fi și 3G/4G 
                       Există multe modele de tablete care propun doar conectivitate Wi-Fi, dar există și variante care oferă oportunitatea de a fi permanent online, prin intermediul serviciilor de date celulare - 3G sau 4G - oferite de un provider. Dacă alegeți o tabletă dotată și cu conectivitate 3G/4G, trebuie să fiți pregătiți să plătiți în plus. Puteți obține acces online și prin folosirea unui telefon 3G/4G ca hotspot Wi-Fi pentru tabletă, dar această combinație este posibil să nu reușească întotdeauna. Informați-vă înainte de a cumpăra.
                        Ce trebuie să rețineți despre acest ghid  
                          - este important să stabilim că opțiunile prezentate au fost selectate, în cea mai mare parte, pe baza concluziilor oferite de cele mai serioase recenzii/analize existente;
                          -  pentru ghidul de față, am ales tablete care au prețuri cuprinse între 1000 lei și 2500 lei. Nu trebuie să fiți intrigați de valorile impuse, ele sunt justificate de calitatea produselor și de fiabilitatea acestora în timp. Așadar, am ținut seama de raportul calitate/preț;
                          - în cazul în care doriți mai multe opțiuni, căutați și comparați voi înșivă. De asemenea, în măsura în care încă nu vă hotărâți la un model anume, este bine să vă reamintesc faptul că în perioada următoare Apple, LG, Samsung și alții vor aduce pe rafturi produse noi. În rest, ghidul de față are ca obiect device-uri care pot fi găsite efectiv pe piață.
                          -  în concluzie, acest material are valoare orientativă, decizia finală fiind a voastră.

                          | Modele de 7 inch


                          Acest format a fost readus la viață în 2012, odată cu lansarea tabletei Nexus 7. Asus se numără printre cei mai buni ofertanți, iar versiunea de anul acesta a produsului menționat, mult îmbunătățită, rămâne în continuare o formulă câștigătoare.



                          Nexus 7 2013
                          Produsă de Asus pentru Google, Nexus 7 II (ediția 2013) este incontestabil cea mai atractivă tabletă de 7”, iar asta dacă ne referim numai la excepționalul display IPS cu rezoluția de 1920x1200 pixeli (323 ppi). Dar mai mult decât ecranul, comparativ cu modelul de anul trecut (și acesta deja bine clasat), Asus a avut inspirația de a înlocui ”vechiul” procesor Tegra 3 cu un modern quad-core Snapdragon S4 Pro tactat la 1.5GHz și asezonat cu o cantitate dublă de memorie RAM, 2 GB fiind incluși acum ca standard. De asemenea, cei care s-au plâns de absența unei camere foto/video secundare pe primul Nexus 7 au fost ascultați: o cameră web de 5 MP și-a găsit locul pe spatele noului Nexus 7.
                              
                          Probabil că s-ar putea critica lipsa unui slot pentru card microSD (fapt uzual pentru gama Nexus), însă versiunea Wi-Fi de bază oferă - pentru un preț în jur de 1150 lei - 16 GB de stocare internă, în timp ce modelul de 32 GB vă va costa cu doar 200 de lei mai mult. Pe lângă variantele Wi-Fi menționate anterior, mai există și o versiune 4G (cu 32 GB de memorie flash integrată), al cărei preț este de aproximativ 1750 lei. În oricare caz, ținând seama de necesitățile personale și de prețurile afișate, Nexus 7 ediția 2013 rămâne cea mai potrivită alegere.

                          Alternativa: Asus Fonepad (ME371MG)


                          Asus Fonepad
                          De data aceasta sub propriul brand, ASUS oferă, de asemenea, o tabletă destul de originală: Fonepad. Performanțele acesteia sunt cu siguranță mai mici decât cele oferite de noul Nexus 7, însă pentru o sumă de aproximativ 1000 lei oferă conectivitate 3G și, întâmplător, capacitatea de a efectua apeluri telefonice. Astfel, în situația în care versiunea 4G a noului Nexus 7 vi se pare prea scumpă, iar necesitățile voastre în privința puterii de procesare nu sunt absurde, alternativa Asus Fonepad este demnă de fi luată în considerare. 

                          Iar dacă această tabletă va fi utilizată pe post de telefon numai ocazional, funcția în sine rămâne una utilă, mai ales că nici alte caracteristici ale Fonepad-ului nu sunt deloc de neglijat. Procesorul Intel Lexington Atom Z2420, single-core cu frecvența de 1.2 GHz și HT, s-ar putea să fie un pic limitat de componenta grafică, dar oferă încă o experiență de utilizare fluentă și robustă. În plus, ecranul este comparabil cu cel al vechiului Nexus 7 (rezoluție de 1280x800 pixeli, suficient de bună pentru un device de 7 inch), spațiul de stocare poate fi extins cu ajutorul unui card microSD, iar finisajele sunt de calitate. 

                          | Modele de 8 inch 

                          Următorul pas îl vom face către tabletele cu dimensiunea ecranului un pic mai mare: 8 inch. Pentru această categorie alegerile logice sunt Apple, al cărui iPad Mini este de referință, precum și soluția originală Samsung Galaxy Note 8.0 și al său S Pen fermecat. 




                          Apple iPad Mini
                          În momentul în care vine vorba despre tablete cu ecrane de mici dimensiuni, Apple iPad Mini este un pariu sigur, în pofida câtorva slăbiciuni pe care le are. În primul rând, rezoluția display-ului este un pic ”ruginită”, cei 1024x768 pixeli fiind chiar mai puțini decât afișează alternativa propusă, Galaxy Note, și mult mai departe față de claritatea ecranului Retina cu care se laudă fratele său mai mare.

                          Cu toate acestea, există un punct în care Apple iPad, Mini sau nu, este greu de bătut în acest moment: ecosistemul de aplicații și jocuri optimizate pentru tabletă, un atu incontestabil. Tableta companiei din Cupertino se distinge, de asemenea, prin design și prin calitatea finisajelor, precum și prin autonomia ei plasată întotdeauna în partea superioară a clasamentelor de gen. Însă, nu voi uita să menționez faptul că prețul de plecare de aproximativ 1850 lei cu care Apple tarifează versiunea de 16 GB, cu Wi-Fi și conexiune 4G, este destul de mare. Dar, cred eu, merită!
                            
                          Samsung Galaxy Note 8.0
                          Și pentru că aminteam mai înainte, la secțiunea tabletelor de 7”, de Asus Fonepad, un hibrid tabletă-telefon, tot așa s-ar putea numi și Samsung Galaxy Note 8.0, alternativa noastră în categoria dezbătută acum. Da, Galaxy Note 8.0 este un phablet (firește, ne referim la versiunea 3G), un device care poate iniția și susține apeluri telefonice. Designul adoptat de Galaxy 8.0 se bazează foarte mult pe cel al lui Galaxy S4. În ciuda unor margini mai late și a unei greutăți puțin mai mari decât în cazul lui iPad Mini, device-ul produs de Samsung oferă o priză confortabilă. Găsim pe această tabletă un slot pentru carduri microSD, un port microUSB 2.0, precum și faimosul și costisitorul stylus S Pen al firmei coreene, asociat cu o suită de aplicații care este exploatată destul de bine de către sistemul de operare.

                          Samsung Galaxy Note 8.0 este construită în jurul unui SoC Exynos 4412 care integrează un procesor quad-core Cortex-A9 tactat la 1.6 GHz și un procesor grafic Mali-400, oferind performanțe satisfăcătoare. Ecranul LCD este de o calitate convingătoare, iar rezoluția de 1280x800 pixeli, chiar dacă este departe de aceea care poate fi găsită pe un Nexus 10, rămâne mai mare decât în cazul lui iPad Mini.

                          În cele din urmă, unele dintre defectele lui Galaxy Note 8.0 poate că sunt mici, însă prețul este unul destul de mare. Oricum, această tabletă reprezintă o ofertă tentantă, în special pentru designeri și pentru amatorii scrisului ”de mână”.



                          | Modele de 10 inch 

                          Încheiem cu tabletele de 10 inch, format care a făcut din iPad-ul original un succes. Dacă alte modele bazate pe Android au putut concura mai greu cu Apple pe acest segment, Samsung Google Nexus 10 a reușit s-o facă mai rapid. Oricum, Apple iPad rămâne, în continuare, o alegere câștigătoare. 



                          Google Nexus 10
                          Compania cu sediul în Mountain View, Google, și-a început ofensiva pe segmentul tabletelor mizând pe formatele de mici dimensiuni (7 inch), însă odată cu Nexus 10, produsă de Samsung, lucrurile s-au schimbat și compania Apple a început să fie amenințată direct.


                          În mod paradoxal probabil, după o introducere atât de încurajatoare, aș vrea să încep cu slăbiciunile pe care le are Google Nexus 10. Multe recenzii blamează autonomia device-ului. La aceasta se adaugă inexactitățile camerei foto, absența slotului pentru carduri SD, precum și, eventual, numărul mic de aplicații optimizate pentru rezoluția nativă a tabletei. Din fericire, aici se oprește lista punctelor slabe, iar ceea ce rămâne este fără cusur. Ecranul este admirabil, cu o rezoluție de 2560x1600 pixeli și unghiuri de vizualizare largi. Un adevărat festin pentru ochi, chiar dacă momentan numai câteva aplicații pot exploata mulțimea de pixeli.

                          Grație combinației dintre procesorul dual-core Cortex-A15 tactat la 1.7 GHz și GPU-ul quad-core  Mali-T604 (SoC Exynos 5250), Nexus 10 se dovedește a fi deosebit de rapidă. Versiunea cu 16 GB memorie flash și conectivitate Wi-Fi are un preț mediu de 2000 lei (dar există și oferte speciale!), un preț pe deplin justificat dacă ținem seama de performanțele tabletei și de calitatea ecranului său. 

                          Alternativa: Apple iPad 4 Retina 


                          Apple iPad 4
                          Exceptând cazul în care sunteți reticenți cu privire la ecosistemul creat de Apple, este evident că iPad-ul din generația a 4-a este de referință. Lansat la numai câteva luni după ”noul iPad” (iPad 3), iPad 4 moștenește designul predecesorilor săi (cu excepția noului conector Lightning) și adaugă, în mod special, un cip A6X care reușește să anime într-un mod confortabil ecranul Retina, oferindu-i dinamism și claritate. Aceste caracteristici sunt exploatate de un ecosistem de aplicații și conținut de o mare bogăție și de o apreciabilă calitate.


                          Nu trebuie să negăm faptul că există și sincope în abordarea propusă de Apple. De exemplu, capacitatea de stocare internă nu poate fi mărită (deși producătorul oferă și modele cu 128 GB de memorie flash), ori faptul că iTunes/iCloud rămân chei de boltă, în anumite situații specifice utilizarea lor necesitând acțiuni descurajatoare. Și mai notabil, versiunea de iPad 4 Retina cu o capacitate de stocare egală cu cea a lui Nexus 10 costă cu peste 200 de lei mai mult, tarifele crescând și mai rapid dacă se optează pentru un model 3G sau cu o capacitate de stocare extinsă.  

                          Spor la cumpărături!







                          0 comentarii:

                          Trimiteți un comentariu