19 octombrie 2013

sâmbătă, octombrie 19, 2013
Nvidia GeForce GTX 780 Ti
În această săptămână, în Montreal, Canada, NVIDIA a susținut o conferință de presă dedicată noilor tehnologii de imagistică în jocuri (G-Sync, de pildă). Cu toate acestea, spre finalul celei de-a doua zile a evenimentului, reprezentanții companiei americane și-au dezvăluit planurile legate de lansarea plăcii video GeForce GTX 780 Ti.

Este drept că informațiile sigure despre noul card grafic sunt aproape inexistente, însă CEO-ul Nvidia -  Jen-Hsun Huang - a ținut să caracterizeze produsul folosind o adevărată panoplie de adjective. Astfel, referindu-se la GeForce GTX 780 Ti, acesta l-a descris ca oferind performanțe ”remarcabile” și un consum ”redus” de putere. Este ”rece, silențios, rapid” și este ”cel mai bun GPU care a fost construit vreodată”, a continuat Huang. 

Ultima parte ne îndeamnă la speculații, sugerând că GeForce GTX 780 Ti va fi mai rapid decât actualul vârf de lance al escadrei Nvidia pentru sistemele desktop, GeForce GTX Titan. Să ne reamintim că GTX Titan se bazează pe nucleul GK110, în care una dintre cele 15 unități SMX de care dispune procesorul grafic menționat este dezactivată. Aceasta înseamnă că GK110 are un total posibil de 2880 procesoare de shader și un maximum de 240 unități de texturare (în timp ce Geforce GTX Titan are 2688 procesoare de shader și 224 unități de texturare). Dacă judecăm așa, tot ce are Nvidia de făcut pentru a oferi un produs mai rapid este să activeze ultima unitate SMX. De asemenea, Nvidia ar putea teoretic să mărească frecvențele de operare. Dar toate acestea sunt doar ipoteze.

Ținând cont de faptul că AMD este pe cale să lanseze Radeon R9 290X, un concurent pentru GeForce GTX 780, putem prezuma că GTX 780 Ti este posibil să se poziționeze ca un nou high-end Nvidia, undeva între GTX Titan și GTX 780 (deși pare mai plauzibil că va înlocui actuala placă video GTX 780). Nici despre preț nu sunt cunoscute detalii, dar o presupunere rezonabilă ar fi că GeForce GTX 780 Ti va intra pe nișa lui GTX 780, plasându-se în zona celor 650 USD. În fine, la prima vedere, GeForce GTX 780 Ti pare că adoptă, cu modificări minore, sistemul de răcire al modelului de top GTX Titan. Nvidia a promis că GeForce GTX 780 Ti va fi lansată la mijlocul lunii noiembrie, deci după anunțul cardului grafic AMD Radeon R9 290X.   


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu