14 ianuarie 2014

marți, ianuarie 14, 2014
Processor APU



AMD a ridicat în cele din urmă voalul de pe așteptatele sale APU-uri Kaveri. Trei modele au fost anunțate astăzi, însă numai A10-7850K și A10-7700K sunt disponibile imediat, procesorul A8-7600 fiind programat pentru sfârșitul acestui trimestru.

Kaveri este noua generație de APU-uri AMD, așteptată încă din 2013. Acest lucru nu s-a întîmplat atunci, iar firma din Sunnyvale a hotărât ca Richland să joace un rol de provizorat. În primul rând, procesoarele Kaveri solicită plăci de bază cu un socket nou, FM2+. Platforme de acest gen există de câteva luni, însă producătorii vor profita de lansarea de astăzi pentru a mai anunța câteva plăci de bază compatibile. Kaveri funcționează în colaborare cu chipset-urile existente - A55, A75, A85X - sau cu noile chipset-uri A78 și A88X. Ca să încheiem cu problema compatibilității, rețineți că generația Kaveri are nevoie de placi de bază socket FM2+ pentru a funcționa. Pe de altă parte, un procesor din generația anterioară - Llano (FM1), Trinity sau Richland (FM2) - va putea lucra pe noile plăci de bază. Astfel, dacă dețineți un APU de generație mai veche, puteți achiziționa o placă de bază nouă FM2+, pentru ca mai târziu să alegeți și un procesor hibrid de ultimă oră.

APU 28nm Radeon R7 GPU 2014

Pe partea de arhitectură, de la Piledriver (32 nm) se trece la mult mai eficienta arhitectură Streamroller (28 nm), iar grafica nu-și schimbă doar numele, ci se bazează acum pe arhitectura GCN pe care o regăsim, de exemplu, în Radeon HD 7000 și Radeon R7. Prin urmare, va exista suport pentru tehnologii cum ar fi TrueAudio sau Mantle, însă rămâne de văzut ce ni se permite și în practică. Rețeta AMD urmează aceeași cale: o evoluție ușoară pentru CPU și o miză mult mai mare pariată pe creșterea puterii GPU-ului. Compania din Sunnyvale a intuit care este punctul sensibil al adversarului Intel și, ca atare, lovește puternic exact unde doare. Pe de altă parte, pare de neînțeles de ce AMD a luat decizia de a reduce frecvențele de lucru, în comparație cu generația precedentă. Prin trecerea de la tehnologia de fabricație pe 32 nm la cea pe 28 nm, pe un chip de aproximativ aceeași mărime, numărul de tranzistori aproape că s-a dublat. Totuși, este de reținut este faptul că subsitemul grafic ocupă acum 47% din suprafața miezului.  

APU 28 nm 2014


Deși se referă la numărul de nuclee într-un mod unitar, AMD se străduiește să detalieze lucrurile prin comunicatul său de presă. Totuși, este ciudat că nu există o paritate între prezentare și cifra plasată după ”A” în referința procesoarelor. Astfel, diferența dintre A8 și A10 pare neclară. Cele patru cifre care urmează permit identificarea generației din care face parte procesorul: Llano - 3000, Trinity - 5000, Richland - 6000 și, în fine, Kaveri - 7000. Litera ”K” de la finalul denumirii modelelor Kaveri se referă la capabilitățile de overclocking, indicând dacă procesorul are multiplicatorul deblocat sau nu. Să mai reținem faptul că procesoarele din generația Kaveri dispun de un TDP configurabil, o specificație pe care și Intel o oferă de ceva vreme, ceea ce permite limitarea sau creșterea acestei valori. Un aspect pozitiv pentru cei care doresc să folosească asemenea procesoare în cadrul unui sistem compact. 

Așa cum am menționat încă de la început, modele A10-7850K și A10-7700K pot fi cumpărate chiar de astăzi. Prețurile oficiale pentru aceste două modele sunt de 170 de euro și, respectiv, 150 de euro.  Procesorul A8-7600 este anunțat la un tarif de 120 de euro, face obiectul recenziilor, dar nu va poposi în magazine mai devreme de finalul acestui trimestru. În România, la o primă căutare, modelul A10-7850K este afișat cu prețuri cuprinse între 770 lei și 800 lei, iar varianta A10-7700K este facturată cu 695 de lei sau cu 719 lei. Dacă doriți să vă achiziționați vreunul dintre cele două modele disponibile, trebui să știți că AMD promite ca bonus gratuit jocul Battlefield 4. Deci, atenție de unde cumpărați! În fine, în măsura în care sunteți atrași de noile APU-uri AMD, prețurile din magazinele noastre ar trebui să vă ajute să vă hotărâți între acestea și soluțiile Intel Core i5/Core i3 din generația Haswell. Pentru a vă forma o idee cât mai exactă, citiți și review-urile publicate astăzi:

Sursa: AMD


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu