9 februarie 2014

duminică, februarie 09, 2014

În lumea procesoarelor de tip SoC (system on chip) pentru dispozitive mobile sunt binecunoscute numele unor companii precum Qualcomm, Nivida, Samsung sau Apple (care, de asemenea, dezvoltă soluții de acest fel sub marca proprie). Mai recent, un rol important și ambițios îl joacă și MediaTek, producător axat pe piața din China, dar care grație evoluției ascendente este pregătit să invadeze în scurt timp și piața din SUA.

Între timp, numele unei alte companii chineze, Allwinner, apare, mai puțin frecvent, este adevărat, în titlurile știrilor. Cu toate acestea, firma nu a fost împiedicată să livreze o cantitate de procesoare pentru tablete mai mare decât aceea reușită de nume mai celebre. În aprilie 2013, Allwinner și-a adjudecat o cotă de 15% din totalul livrărilor de SoC-uri pentru tablete, obținând al doilea rezultat după Apple (43%). Situația s-a mai schimbat oarecum pe parcursul lunilor care s-au scurs, însă este puțin probabil ca producătorul în discuție să fi pierdut locul al doilea.

Dacă ținem seama de explicațiile pe care ni le oferă SemiAccurate, secretul succesului de care se bucură Allwinner este simplu: dezvoltatorul chinez oferă soluții la prețuri atractive producătorilor OEM de pe nivelul al doilea (mid-range). Este vorba despre companiile cu nume necunoscute care fabrică multitudinea de tablete vândute în China și India. De altfel, un număr important de dispozitive bazate pe soluții Allwinner intră și în România, fiind oferite sub mărcile proprii de companiile autohtone. Este evident că Allwinner nu încearcă să fure stelele de pe cer, iar această strategie este pe deplin justificată.

Interesant este faptul că oferta din 2014 a companiei Allwinner este dominată de o soluție cu opt nuclee, produs care amintește într-o oarecare măsură de procesorul Samsung Exynos 5 Octa. Este vorba despre SoC-ul A80 (system on a chip), care va combina pe baza arhitecturii ARM big.LITTLE patru nuclee Cortex-A7 și patru Cortex-A15. Allwinner nu a dezvăluit alte detalii speciale despre acest procesor, însă pe parcursul evenimentului Consumer Electronics Show 2014 am avut ocazia să admirăm noua placă OptimusBoard.


În fapt, Allwinner A80 OptimusBoard este un cablaj imprimat (PCB sau Printed Circuit Board) echipat cu un procesor cu opt nuclee (A80), 2 GB de memorie RAM DDR3, 8 GB memorie NAND flash (pentru stocare), adaptoare wireless (WiFi 2,4G/5G dual-band, Bluetooth 4.0), ieșire video HDMI 1.4,  porturi USB 2.0 (două porturi HOST) și USB 3.0 (OTG HIC), precum și o serie de conectori specifici care să-i ajute pe dezvoltatori să construiască aplicații în jurul noului cip. În general, OptimusBoard oferă un domeniu mare pentru experimentare. Oficial, procesorul A80 va fi lansat în primul trimestru al acestui an, existând posibilitatea să apară pe parcursul MWC 2014. De remarcat, A80 ar putea fi printre primele procesoare bazate pe arhitectura Cortex-A15 accesibil celor mai mulți, fapt care este posibil să-i stimuleze și pe alți producători să acționeze în aceeași direcție.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu