16 februarie 2014

duminică, februarie 16, 2014
Calendarul lansărilor de procesoare Intel pentru anul 2014

Pentru 2014, noua conducere a companiei Intel a găsit că-i mai potrivită o reevaluare continuă a priorităților, așa că nu este necesar să fim surprinși de schimbările graduale care ar putea interveni în planurile anunțate anterior. Mai ales că, indiferent de cât de semnificative ar fi schimbările, cei de la Intel ne-ar putea servi o justificare de felul ”noi am avut în vedere acest lucru, numai că voi ați înțeles greșit”.

Redactorii site-ului VR-Zone încearcă să alunge monotonia de weekend prin prezentarea unei știri ilustrate, care prezintă planurile actuale ale companiei din Santa Clara cu privire la lansarea de noi procesoare pe parcursul anului 2014. Articolul confirmă datele oferite în această săptămână de alte surse, iar diapozitivul preluat de la o prezentare organizată de Intel poate constitui o dovadă convingătoare.


Calendarul lansărilor de procesoare Intel pentru anul 2014

În primul rând, din graficul acestui an a dispărut anunțul procesoarelor Broadwell. În mod evident, prezentarea acestora a fost amânată pentru 2015; chiar și a variantelor pentru segmentul mobil, ca să nu mai pomenim de cele pentru platformele desktop. În acest ultim segment vor domina procesoarele Haswell Refresh, al căror debut a fost mutat în aprilie. Aici ar trebui să remarcăm faptul că livrările plăcilor de bază companioane, echipate cu chipset-uri din seria 9 (Z97 și H97), vor începe nu mai devreme de luna mai. Problemele de compatibilitate nu vor cauza întârzieri mai mari, însă o modernizare completă a sistemului (procesor Haswell Refresh + placă de bază cu chipset Z97 sau H97) va fi posibilă numai în luna lui florar (mai). În septembrie, Intel va lansa procesoarele Haswell-E pentru noua revizie a socket-ului LGA2011, care necesită folosirea noilor plăci de bază cu chipset Intel X99. Aceste procesoare vor oferi suport pentru memoria de tip DDR4.

Și pentru că tot vorbeam de Haswell Refresh, procesoarele pentru servere din această generație își vor face intrarea tot în luna mai. Acestea vor avea legătură cu familia Xeon E3-1200 v3. În septembrie vom asista la sosirea modelelor din seria Haswell-EP, Xeon E5-2600 v3 și Xeon E5-1600 v3 care, aidoma suratelor de pe segmentul desktop (Haswell-E), vor fi compatibile cu memoria DDR4. Pentru a termina cu actualizările din gama procesoarelor pentru servere, să spunem că Intel va prezenta în acest trimestru Ivy Bridge-EX (Xeon E7-8800 v2, Xeon E7-4800 v2 și Xeon E7-2800 v2) și Ivy Bridge-EP4S (Xeon E5-4600 v2).

La Mobile World Congress 2014, către finalul acestei luni, vom vedea versiunile pe 64 de biți ale procesoarelor Bay Trail-T și Merrifield (Intel Atom), produse bazate pe arhitectura Silvermont și destinate tabletelor și smartphone-urilor. În martie, se vor ivi procesoarele din familia Bay Trail-M Refresh. În septembrie va avea loc debutul cipurilor Moorefield pe 22nm, SoC-uri echipate cu modemuri TD-LTE și TD-SCDMA. În noiembrie ar trebui să fim pregătiți pentru primele reprezentante ale arhitecturii pe 14nm Airmont, SoC-urile din familia Cherry Trail. Totuși, având în vedere timpul care ne desparte de acest ultim eveniment, putem presupune că anunțul procesoarelor Intel Atom Cherry Trail poate fi programat mai devreme sau poate fi decalat la o dată ulterioară. Și, să nu uităm, în luna aprilie va fi anunțat oficial SoC-ul Intel Quark X1000.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu