5 martie 2014

miercuri, martie 05, 2014
AMD anunță Radeon R9 280 și promite să pună capăt deficitului de plăci video

Acțiunile întreprinse de AMD pe frontul anunțării de noi soluții grafice se aseamănă în ultima vreme cu tacticile unui război de gherilă. Aceste evenimente au fost atât de bruște, de neașteptate, încât au provocat suferință nu numai inamicilor din rândul concurenței, ci și aliaților din mass-media. Un bun exemplu a fost debutul lui Radeon R7 265, iar acum avem parte de premiera oarecum intempestivă a lui Radeon R9 280. Inițial, s-a presupus că placa video Radeon R9 280 va debuta pe 10 martie, dar probabil că AMD și-a imaginat că activitățile zgomotoase și intense din prima zi a expoziției CeBIT 2014 ar putea acoperi anunțul său. În concluzie, compania din Sunnyvale a profitat de perioada de acalmie pentru a atrage atenția asupra ”noii” sale soluții grafice pentru desktop.

Așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Radeon R7 265, observatorii nu au primit în teste placa grafică Radeon R9 280. Totuși, oricine ar putea simula nivelul de performanță folosind ca punct de plecare Radeon HD 7950, proaspăt anunțata Radeon R9 280 fiind o versiune actualizată a acestei soluții. De fapt, în comparație cu Radeon HD 7950 (Tahiti Pro), Radeon R9 280 vine cu doi parametri modificați: frecvența procesorului grafic în modul Boost crește de la 925 MHz la 933 MHz, pentru ca și valoarea TDP să crească de la 225W la 250W. Care vor fi rezultatele efective aduse de aceste schimbări ale caracteristicilor numai testele efectuate cu ”adevărata” Radeon R9 280 ne vor putea arăta. Până una alta, există promisiunea că R9 280 va ajunge în magazine în această săptămână, iar AMD își va oferi ”prospătura” pentru 279 de dolari.


AMD anunță Radeon R9 280 și promite să pună capăt deficitului de plăci video

Într-o secțiune specială a website-ului oficial al companiei AMD sunt deja menționate specificațiile plăcii video Radeon R9 280. Din moment ce soluția în discuție se bazează pe procesorul grafic Tahiti Pro, suportul pentru AMD TrueAudio nu este prevăzut. Pe de altă parte, tehnologia Eyefinity este susținută la nivel mare (până la șase monitoare). În configurații CrossFireX, care necesită un bridge special, vor putea fi setate până la patru plăci grafice. De asemenea, API-urile DirectX 11.2 și Mantle sunt sprijinite fără restricții.

În încheiere, să acordăm puțină atenție unei declarații misterioase făcute de AMD ca acompaniament la anunțul lui Radeon R9 280. Compania speră că odată cu introducerea acestei plăci video fiecare fan al jocurilor video va putea să cumpere un produs din seria Radeon R9, serie care se bucură de o cerere foarte mare. Am vrea să credem că acestea nu sunt doar aluzii la disponibilitatea lui Radeon R9 280, ci, pentru a combate deficitul, compania a luat toate măsurile pentru a spori producția de procesoare grafice.

AMD anunță Radeon R9 280 și promite să pună capăt deficitului de plăci video


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu