8 aprilie 2014

marți, aprilie 08, 2014
AMD a anunțat oficial placa video Radeon R9 295X2

AMD și-a început pregătirile vizând anunțarea noii soluții din seria Radeon R9 cu o corespondență livrată în plic, al cărui mesaj făcea aluzie la o placă video cu două procesoare. Mai târziu, pe parcursul derulării campaniei ”doi sunt mai buni decât unul”, anumiți jurnaliști au primit un alt indiciu, sub forma a două cutii cu cipsuri și a unei sticle de apă. Abia atunci Radeon R9 295X2, supranumită și Vesuvius, a început să prindă contur; întâi ca o schiță, și apoi surprinsă în poze reale. În cele din urmă, pe măsură ce ne-am apropiat de momentul prezentării produsului Radeon R9 295X2, ni s-a dezvăluit aproape toată povestea. 
  
AMD a anunțat oficial placa video Radeon R9 295X2

Astăzi, AMD a introdus oficial Radeon R9 295X2. Cei care au urmărit îndeaproape fluxul de știri, pot sări direct la recenziile publicate de-a lungul și de-a latul Internetului (recomandări de acest fel găsiți la finalul știrii), în timp ce ceilalți mai poate adăsta o clipă să se acomodeze cu Vesuvius. Așadar, pe PCB-ul lui Radeon R9 295X2 sunt găzduite două procesoare grafice cu nume de cod Hawaii, fiecare dintre acestea contribuind cu 2816 procesoare de stream. În total, ambele procesoare video adună 5632 procesoare de stream și 12,4 miliarde de tranzistori, iar puterea lor de calcul atinge, pe ansamblu, 11,5 TERAFLOPS. Fiecare GPU are acces la câte 4GB de memorie GDDR5 printr-o interfață pe 512 biți. 

AMD a anunțat oficial placa video Radeon R9 295X2

O trăsătură caracteristică a acestei plăci grafice a devenit sistemul de răcire hibrid (cu lichid și aer), dezvoltat cu ajutorul inginerilor de la Asetek. Astfel, fiecare GPU are atribuit câte un waterblock cu pompă integrată, căldura adunată de la cele două waterblock-uri înseriate fiind ”reciclată” prin intermediul unui radiator de 120 mm (lichidul de răcire circulă între waterblock-uri și radiator prin două tuburi flexibile). Sistemul de răcire cu lichid este pregătit pentru utilizare chiar de la scoaterea din cutie și nu necesită întreținere suplimentară. De asemenea, în centrul plăcii video Radeon R9 295X2 este plasat un ventilator care suflă aer rece peste radiatorul însărcinat cu răcirea subsistemului de alimentare și a componentelor din jur. 
AMD anunță Radeon R9 295X2

Frecvența procesoarelor grafice poate ajunge până la 1018 MHz, în vreme ce memoria are frecvența efectivă setată la 5 GHz. Radeon R9 295X2 este alimentată prin doi conectori cu opt pini, pentru TDP fiind declarată valoarea de 500 Wați. Printre ieșirile video pot fi identificați patru conectori mini-DisplayPort 1.2 și unul DVI Dual-Link, iar prin folosirea de hub-uri vor putea fi conectate până la 6 monitoare. În magazine, Radeon R9 295X2 va părea pe 21 aprilie, la un preț recomandat de 1099 de euro (sau 1499 de dolari), fără taxe incluse.

Listă de lectură (recenzii/teste AMD Radeon R9 295X2):





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu