6 mai 2014

marți, mai 06, 2014
Seara trecută, la puțin timp după ce am discutat despre zvonurile cu privire la dezvoltarea unei noi arhitecturi pentru procesoarele sale, AMD ne-a oferit mai multe detalii cu privire la traseul pe care și l-a fixat pentru următorii doi ani. Noile informații ne permit să discutăm mai deschis despre planurile de viitor ale firmei din Sunnyvale, dar în unele privințe apar și mai multe întrebări. 

O arhitectură nouă pentru procesoarele AMD nu va veni mai devreme de 2016

În primul rând, laitmotivul tuturor prezentărilor AMD a fost adjectivul ambidextru, care într-o traducere aproximativă ar însemna abilitatea unei persoane de a folosi, cu aceeași îndemânare, ambele mâini. În contextul urmărit de AMD, acest termen se referă la faptul că firma este interesată în promovarea de procesoare bazate atât pe arhitectura x86, cât și pe arhitectura ARM. Precum se știe, AMD a început să implementeze tehnologia ARM în segmentul dedicat serverelor, iar până în 2016 va dezvolta o arhitectură nativă pe baza tehnologiei ARM pe 64 de biți. 

O arhitectură nouă pentru procesoarele AMD nu va veni mai devreme de 2016

Dar să începem cu planurile mai apropiate. Pentru 2015, AMD a anunțat Project SkyBridge, o platformă cu infrastructură unificată, în cadrul căreia se vor regăsi APU-uri și SoC-uri pe 20nm bazate atât pe următoarea generație de nuclee x86 Puma+, cât și pe nuclee pe 64 de biți ARM Cortex-A57 (cu consum redus). Și unele și altele vor suporta HSA (Heterogeneous System Architecture sau Arhitectura Sistemelor Eterogene), iar în cazul variantelor ARM va fi furnizat suportul pentru sistemul de operare Android. În fapt, va fi vorba despre procesoare compatibile la nivel de pini, ceea ce înseamnă că socket-ul aceleiași plăci de bază va suporta ambele arhitecturi. 

O arhitectură nouă pentru procesoarele AMD nu va veni mai devreme de 2016

Este important să înțelegem că în 2015 procesoarele AMD x86 vor adopta numai arhitectura Puma+, care a debutat recent în cadrul familiilor Beema și Mullins. Cu alte cuvinte, anul viitor n-ar trebui să ne așteptăm la schimbări majore pe frontul produselor compatibile x86. Și cum probabil că ați reținut deja, din 2015, procesoarele hibride cu arhitectură Puma+ vor fi fabricate cu ajutorul tehnologiei pe 20nm, în timp ce Beema și Mullins sunt procesoare pe 28nm.  

O arhitectură nouă pentru procesoarele AMD nu va veni mai devreme de 2016

Uzând de licența ARM, AMD promite să dezvolte până în 2016 o arhitectură unică pe 64 biți, K12, precum și o arhitectură productivă x86. Despre acest ultim proiect, cu excepția unor referiri la un nivel ridicat de performanță și la frecvențe înalte, nu au fost oferite informații suplimentare. Jim Keller, cel care a contribuit la nașterea procesoarelor AMD K8 și Apple A4/A5, va conduce munca de dezvoltare a ambelor arhitecturi.

O arhitectură nouă pentru procesoarele AMD nu va veni mai devreme de 2016

În fine, pentru anul curent, pe segmentul desktop nu există nicio schimbare în planurile anterioare ale AMD, procesoarele Vishera din a doua generație fiind singurele pregătite pentru lansare.             

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu