5 noiembrie 2013

marți, noiembrie 05, 2013
Trebuie să admitem că în ultimile săptămâni principalii jucători de pe segmentul plăcilor video pentru desktop au ținut-o într-un tangou continuu. Invitația directă la dans a venit din partea companiei AMD, odată cu lansarea seriei de plăci video Radeon R9 290. Nvidia, care-și făcuse deja încălzirea,  a acceptat provocarea și a executat o serie de mișcări îndrăznețe. În mod surpinzător, AMD a și-a pierdut echilibrul și a solicitat întreruperea dansului. Până astăzi.

După cum vă amintiți, lansarea produsului Radeon R9 290 a fost programată inițial pentru 31 octombrie, însă data a fost schimbată în ultimul moment cu 5 noiembrie. Pentru a justifica această amânare, s-a spus că firma din Sunnyvale are nevoie de timp pentru a pregăti un driver nou, care se ofere mai multă performanță. Lucrurile nu stau exact așa, dar nici departe de adevăr nu ne aflăm. În scopul atingerii unor frecvențe de funcționare mai mari, care să îmbunătățească performanțele junioarei seriei Hawaii (Radeon R9 290), AMD a căutat să amelioreze sistemul de răcire, sporind viteza implicită a ventilatorului plăcii video de la 40% la 47%. Pentru aceasta, dat fiind că se afla în întârziere, iar modele de R9 290 au ajuns deja în magazine, AMD a apelat la o metodă diferită: începând cu driverele Catalyst 13.11 Beta v8 (și următoarele), prin intermediul acestora, compania rescrie BIOS-ul cardurilor video Radeon R9 290, astfel încât viteza ventilatorului să se stabilească la un maximum de 47% (față de maximum inițial de 40%). Dacă acest procedeu va fi aplicat în cazul plăcilor video care au ajuns deja pe piață, pentru următorul val este de așteptat ca specificația ”47%” să fie stabilită din fabrică.

În comparație cu Radeon R9 290X, implementarea redusă a GPU-ului Hawaii, și am numit aici Radeon R9 290, obține numai 2560 procesoare de stream și 160 unități de texturare (față de 2816 și, respectiv, 176), precum și o frecvență de funcționare mai mică, de 947 MHz (față de 1000 MHz pentru R9 290X). În rest, Radeon R9 290 păstrează cele 64 unități ROPs, cei 4GB de memorie GDDR5 cu o interfață pe 512 biți și frecvență de funcționare de 1250 MHz, specificații pe care le întâlnim și în cazul lui R9 290X. De asemenea, mezina seriei Hawaii, menține o serie de caracteristici importante: suport pentru DirectX 11.2, OpenGL 4.3, Mantle, TrueAudio și versiunea îmbunătățită Eyefinity, precum pentru tehnologia care permite configurații CrossFire fără a mai fi nevoie de un conector extern. Nu lipsește nici BIOS-ul dual.

Evaluarea performanțelor, a nivelului de zgomot, a consumului și a tendințelor privind căldura degajată le lăsăm în sarcina site-urilor specializate, însă o parte dintre link-urile care vă vor conduce către primele recenzii ale plăcii video Radeon R9 290 le-am adunat AICI. Deși până la apariția viitoarei Nvidia GeForce GTX 780 Ti intriga încă se mai păstrează, AMD Radeon R9 290 aparține oficial unei alte categorii de preț, astfel încât balanța de putere este mai mult sau mai puțin clară (mai ales după ultimile ieftiniri anunțate de Nvidia). În fine, Radeon R9 290 are un preț recomandat de 399 de dolari (dar la noi ajunge cu 399 de euro) și se plasează ”confortabil” în coasta companiei Nvidia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu