7 noiembrie 2013

joi, noiembrie 07, 2013
Lansarea promisă pentru astăzi s-a petrecut, iar Nvidia GeForce GTX 780 Ti a intrat în întregime în lumina reflectoarelor. Totuși, pentru a zămisli noul monstru grafic, californienii nu au fost obligați să facă un efort supraomenesc. În fapt, GTX 780 Ti se bazează pe o nouă revizie a nucleului GK110, iar acest lucru a permis activarea tuturor celor 15 unități SMX (Streaming Multiprocessor) și creșterea frecvențelor de bază pentru procesorul video și pentru memorii.


Astfel, de această dată, structura GPU-ului GK110 este formată din 2880 procesoare de shader, 240 de unități de texturare, 48 de unități ROP și o interfață de memorie cu o magistrală pe 384 biti. Cantitatea standard de memorie GDDR5 este de 3072 MB, în timp ce formula pentru frecvențe este 875(928)/7000 MHz (frecvențele GPU bază (boost)/memorie). Valoarea TDP este la fel cu aceea afișată de GTX Titan/GTX 780 - 250W - astfel încât proiectarea PCB-ului, structura sistemului de răcire, precum și tipul și numărul conectorilor de alimentare suplimentară sunt moștenite în principal de la vârfurile de gamă precedente. De asemenea, fără surprize este și combinația ieșirilor video: Dual-Link DVI-I/DVI-D, HDMI și DisplayPort 1.2.

 






Bineînțeles că pentru a-și propulsa propriul produs Nvidia nu a uitat să scoată în evidență punctele slabe ale plăcii video concurente, AMD Radeon R9 290X: o valoare mare a căldurii disipate pe o suprafață a cipului mai mică, precum și scăderea frecvențelor de funcționare în momentul în care se atinge pragul maxim admis pentru temperatură (94° C).



Primele recenzii apărute conduc la ideea că GeForce GTX 780 Ti nu este la fel de puternică precum au sperat mulți. Firește că inginerii companiei Nvidia au făcut o treabă excelentă în privința nivelurilor de zgomot, răcirii și consumului, dar atunci când vine vorba de performanță pură, aceea care contează în cazul plăcilor grafice din vârful ierarhiilor, AMD Radeon R9 290X iese cu siguranță mai bine. Mai mult, AMD lucrează la drivere noi pentru ultimile sale plăci grafice, iar acest aspect nu este deloc de neglijat. 
Iată și link-urile care vă vor conduce către câteva dintre articolele care analizează produsul Nvidia GeForce GTX 780 Ti:
Ultima chestiune, dar cu siguranță nu lipsită de importanță, este legată de preț. Alături de mulți alții, sunt convins, am sperat că Nvidia ne va oferi astăzi și o altă surpriză, însă GeForce GTX 780 Ti are un preț de lansare foarte piperat de 699 de dolari (în SUA), cu 150 de dolari mai mult decât AMD Radeon R9 290X. La noi, această placă video va fi tarifată cu puțin peste 900 de dolari, deci cu mai bine de 2950 lei.

Sursa: Nvidia



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu