18 ianuarie 2014

sâmbătă, ianuarie 18, 2014
Nvidia GeForce GTX 750 Ti

Recent, au existat o serie de speculații potrivit căror placa grafică mobilă GeForce 820M ar aparține familiei Maxwell, succesoarea actualei Kepler. Toate teoriile au fost demontate chiar de Nvidia, producătorul stabilind faptul că placa grafică amintită se bazează pe nucleul GF117, care are legătură cu generația Fermi. Cu alte cuvinte, GeForce 820M nu miroase nici măcar a Kepler, darămite a Maxwell. Nvidia a strecurat în fișa de date a produsului suport pentru DirectX 11.2 însă, la nivel funcțional, placa se descurcă numai cu DirectX 11. Asemenea specificații generoase sunt împărtășite destul de frecvent în cazul plăcilor video ieftine, mai ales când vine vorba de segmentul OEM. Este un defect de care suferă și AMD, nu doar Nvidia.

În ciuda acestor fapte, zvonurile despre lansarea viitoarelor plăci video Maxwell continuă să apară. În acest moment vorbim despre o posibilă soluție desktop, GeForce GTX 750 Ti, proiectată să înlocuiască modelul din generația anterioară - GeForce GTX 650 Ti Boost. Site-ul suedez SweClockers susține că placa video GTX 750 Ti, care se va baza pe arhitectura Maxwell, va fi anunțată oficial pe 18 februarie. Nvidia și TSMC nu vor putea adopta procesul pe 20 nm într-un termen atât se scurt, așa că procesorul grafic preluat de prezumtivul produs GTX 750 Ti va fi fabricat pe 28 nm. Apoi, dacă ținem seama că noutatea ar trebui să preia locul lui GeForce GTX 650 Ti Boost, nu este necesar să ne așteptăm la creșteri de performanță fenomenale din partea lui GeForce GTX 750 Ti. 

Maxwell 2014, GeForce GTX 750 Ti

Privită ca un întreg, așa cum ne explică redactorii suedezi, familia Maxwell va fi caracterizată prin două inovații. În primul rând, va fi implementat suport hardware pentru adresarea virtuală universală a memoriei (ceva asemănător găsim în setul de instrumente software CUDA), spațiul de adrese urmând să fie partajat între CPU și GPU. O asemenea caracteristică va simplifica modul de gestionare a memoriei și va reduce întârzierile de procesare. În al doilea rând, anumite soluții grafice din familia Maxwell ar putea primi un nucleu Denver bazat pe arhitectura pe 64 de biți ARM v8, la fel cum s-a întâmplat în cazul SoC-ului Tegra K1. Acest nucleu va oferi o putere de procesare paralelă, ajutând la accelerarea calculelor. Este posibil ca această facilitate să fie acordată în principal produselor din familia Nvidia Tesla.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu